21. helmikuuta 2017

Puu toiminnan alku

Vanhemmillani on aina ollut kiinnostusta metsätalouteen, varsinkin isällä. Omaa metsää oli vanhemmilleni kertynyt vuosien varrella jo runsaasti ja tämän vuoksi heräsikin ajatus siitä, että josko sitä voisi hyödyntää nyt kun eläimistä oli luovuttu.

1995 EU rupesi sitten myöntämään tukia maatalousliitännäisiin. Ensin päätettiin hankkia klapikone ja klapeja vietiinkin aina Norjaan saakka sekä varuskuntaan Vaasaan. Vuonna 1997 hankittiin oma metsäkone, että päästiin omatoimisesti puita omista metsistä hankkimaan. Onpahan itselläkin muistoissa kertoja, kun koko perheen voimin metsätöihin mentiin aina paappaani myöden. Vaikka metsään lähteminen ei nyt aina niin mukavalta tuntunutkaan niin on niistä reissuista monta hyvää muistoa itselle jäänyt. Ennen kaikkea se, kun suurella lössillä siellä oltiin ja kukin teki sitä mitä osasi. Ja olihan ne evästauotkin makkaraa paistellen mukavia :)


Vuonna 1999 rakennettiin sitten kenttäsaha vanhaan rehulaariin. Sahauksessa oppia on ollut antamassa Luoman Juhani jolla oli homma jo tuolloin hyvin hallussa. Puita sahattiin omista puista ja tehtiin myös rahtisahausta ihmisille. Lautavärkkiä kun rupesi syntymään mukavaa vauhtia ja kysyntääkin oli niin vuonna 2000 hankittiin meille Logosol-höylä, ensimmäisenä suomessa. Takamarkille rakennettiin lisää katosta puutavaraa varten ja piha piettiin. Listoja ja paneelia rupesi syntymään kovaa vauhtia hyllyihin. Isän ja äitin hommaa aloitellessa kysyntää oli ja ihmiset löysivät Hiipakan sahan&höylän hyvin. Osa haki suurempia eriä puutavaraa ja osa tuli hakemaan muutaman metrin listanpätkää. Kaikille kuitenkin oli aina antaa sitä mitä tarvittiin, silloin kuin tarvittiin. 

Yhdessä välissä isän serkku Sakari myös nikkaroi puutarhakalusteita myyntiin, hyvin on nekin kestäneet koska vieläkin on esim. meillä itsellä käytössä ja niiden teosta nyt rupeaa olemaan varmaan jo kymmenisen vuotta! Syntyipä sitä muitakin tavaroita: kiipetuoleja, aurinkolavereita, lasten tuoleja/pöytiä, hyllyjä, tarjottimia, pesäpallomailoja, kukkaruukkuja ja vaikka mitä muuta! 

Kyllä niitä omia mielenkiinnon kohteita vain kannattaa kuunnella ja jalostaa! Homma luistaa ja ideoita syntyy, kun työ on sellaista mistä itse nauttii! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti